Întreținere și Curățare

Dragele noastre,

Desigur că fiecare sesiune nouă de shopping este întotdeauna un prilej de bucurie pentru orice femeie care îşi doreşte să arate impecabil. Cu toate acestea, în dulapul fiecăreia dintre noi există câteva elemente pe care le îndrăgim foarte tare şi pe care ne dorim să le purtăm pentru un timp îndelungat. Însă ce putem face pentru a ne păstra hainele ca noi?  Echipa Atelier Bobar s-a gândit să-ţi vină în ajutor şi să-ţi ofere câteva sfaturi preţioase, în acest sens. Mai jos, puteţi descoperi ce materiale folosim la atelierul nostru, dar şi ce recomandări de întreţinere şi curăţare are fiecare tip de ţesătură, în parte.

Cu drag,
Echipa Atelier Bobar


 

Materialele pe care le folosim:

Bumbacul

face parte din categoria ţesăturilor moi, confortabile şi rezistente şi asigură o întreţinere uşoară. Materialele din bumbac pot absorbi până la 65% din umiditatea corpului uman şi se usucă foarte repede.
Întreţinere: Dacă spălaţi la maşină, folosiţi detergent universal şi urmaţi instrucţiunile de temperatură de pe articolul de imbrăcăminte. În cazul tricotajelor(tricourilor), se recomandă ca acestea să fie puse la uscat, întinse orizontal pentru a preveni intrarea la apă.

Inul

este o ţesătură foarte rezistentă la temperaturi ridicate, se poate spăla uşor, dar se şifonează repede. Un fir textul durabil, extrem de răcoros şi aerisit din fibre naturale, inul este alegerea perfectă pentru a fi purtat vara.
Întreţinere: Dacă se spală şi se usucă la maşină, urmaţi instrucţiunile de temperatură de pe ţesătură. Inul trebuie călcat cât este încă umed pentru a nu rămâne şifonat.

Lâna

Dintre toate fibrele naturale, lâna este cea mai rezistentă şi este un material care ţine de cald, perfect spre a fi purtat în sezonul rece.
Întreţinere: Toată lâna se curăţă chimic cu excepţia acelor articole marcate clar cu “Se pot spăla”. Dacă pe etichetă scrie “Spălare manuală” se va folosi un detergent cu acţiune uşoară, în apă călduţă. Se înmoaie timp de câteva minute; se scutură uşor şi se clăteşte. Nu stoarceţi şi nu răsuciţi, articolul se rulează într-un prosop absorbant şi se stoarce uşor. Apoi se aşează întins la orizontală pentru a se usca. Lâna are nevoie de aerisire şi de spaţiu pentru a respira. Articolele din lâna (cu excepţia tricotajelor) trebuie să fie agăţate pe umeraşe adecvate în dulapuri ventilate. Pentru a-şi păstra forma, tricotajele din lână se vor împacheta şi aşeza în pungi separate.

Caşmir

Lână fină cu o ţesătură extrem de moale şi uşoară la atingere. Ca stofa, caşmirul se pretează cel mai bine la jachete, scurte, sacouri. Aşadar, caşmirul este o ţesătură care poate fi purtată de-a lungul întregului an.
Întreţinere: Se curăţă chimic, dar se poate spăla şi manual cu apă călduţă şi săpun. Atenţie: Pentru ca produsul să nu se deterioreze, nu trebuie să îl stoarceţi de apă prin răsucire, ci îl puteţi presa uşor, în timp ce îl rulaţi într-un prosop uscat. Nu ţineţi niciodată un pulover de caşmir, agăţat pe umeraş. Articolul din caşmir se păstrează împachetat în pungi de hârtie. În acest mod, rămâne curat şi preveniţi neplăcerea de a scămoşa şi alte obiecte de îmbrăcăminte.

Mătasea

este un material preţios, frumos şi durabil. Un avantaj al acestui material este acela ca nu este pretenţios la spălat şi se calcă destul de uşor. Nu se recomandă purtarea articolelor vestimentare din mătase, vara, pentru că se lipeşte de piele. Gradul de uzură al acestui material este dat de calitatea ţesăturii( ţesătura mai groasă este mai rezistentă).

Atelierul Bobar foloseşte mătasea la bluze, rochii, topuri, etc.
Întreţinere: Dacă eticheta de întreţinere spune “Spălare manuală” se va utiliza un detergent lichid şi cu Ph neutru. Se clăteşte. Se stoarce uşor excesul de apă prin presare într-un prosop. Având în vedere că mătasea este un material vaporos care se usucă repede, se va călca pe dos cât timp este încă umedă.

Organza de mătase

Este unul dintre cele mai scumpe materiale, cu un aspect lucios, dar transparent, foarte fin la atingere, insa extrem de sensibil la sifonare, se foloseşte în principal pentru rochiile de seară. Organza poate apărea într-o varietate de fibre, noi o preferăm pe cea de mătase față de cea din polyester.
Întreţinere: Curăţare chimică.

Catifea

Un material apreciat, moale şi gros, catifeaua este realizată dintr-o mare varietate de fibre şi amestecuri cum ar fi vâscoza/mătasea, bumbacul sau nailonul. Este un material care poate fi îmbrăcat atât la ocazii formale, cât şi la ocazii informale. Întreţinere: Deşi delicată şi feminină, catifeaua prezintă un mare dezavantaj: atrage ca un magnet scamele. O metodă eficientă pentru îndepărtarea scamelor inestetice este folosirea unei perii manuale dintr-un material gumat care se spală după fiecare aplicare. Un alt truc folositor este înmuierea unei perii speciale pentru haine, moale, în sare, si perierea piesei de îmbrăcăminte în direcţia ţesăturii, nu în răspăr.

Vâscoză

Țesătură durabilă care combină inul şi vâscoza pentru a crea un material rafinat. Fibră sintetică durabilă ce se drapează frumos şi se simte plăcut la atingere.
Întreţinere: Pentru articolele din vâscoză, se recomandă un program de spălare uşoară la o temperatură de 30° C. Se reduce cantitatea de rufe. Evită centrifugarea sau seteaz-o pentru perioade scurte, pentru a minimiza riscul de şifonare.

Polyester

Fibră cu uscare rapidă şi care este rezistentă la şifonare. Nu se decolorează.
Întreţinere: Poliesterul face parte din categoria ţesăturilor fine şi se recomandă spălarea la o temperatură de 30° C. În funcţie de instrucţiunile de pe eticheta hainei tale, alege un program de spălare corespunzător.

 

Sperăm că sfaturile noastre au fost utile şi ne dorim să purtaţi, mereu, cu drag, articolele vestimentare, semnate de echipa Atelier Bobar.

Dacă aveţi întrebări despre o anumită ţesătură, nu ezitaţi să ne contactaţi la contact@atelierbobar.ro.