Despre noi


Atelierul BOBAR e reprezentat de surorile Diana şi Flo Bobar, echipa creativă din spatele brandului ce le poartă numele. Chiar dacă Flo nu mai are un rol în activitatea fashion, ele împart același spaţiu frumos din inima Timișoarei. Diana administrează creația și producția vestimentară din atelier, iar Flo a dezvoltat separat partea decorațiunilor macrame prin Colțul Boho Deco & Events.

Fetele, împreună cu o restrânsă echipă de măini talentate ( Gina & Lili ), desfășoară activitățile creative în atelierul/showroom-ul din Timșoara, unde colaborează și împart spaţiul și cu brandul de accesorii și bijuterii Josephine & Adriana Unguraş make-up artist.

Povestea brandului BOBAR a pornit de la o idee ce presupunea experimente verstimentare expuse pe un blog în timpul studenției, asamblate la o maşină veche de cusut (împrumutată), cu care Diana a produs singură prima colecţie probată si fotografiată de ea şi de acolo, dupa mulți ani de muncă, fetele au ajuns la prezentări, colaborări şi experiențe diverse în frumosul domeniu al modei. Azi ne referim la căutările lor creative, exprimate prin colecții de haine produse anual, ca fiind simplu: creaţiile Atelierului BOBAR.

Care este povestea acestui business? Cum a fost fondat?

Acum 16 ani eram studentă la pictură și aveam un blog de modă care era un adevărat jurnal unde expuneam toate experimentele creative care mă încercau pe mine: de la ședințe de styling cu piese second-hand, transformarea hainelor vechi în hibrizi vestimentari, ședințe foto improvizate, până la procesul realizării proiectelor de la scoală; toate aceste experiențe erau publicate de mine online, iar lumea nu a întârziat să reacționeze.

Prima colecție de haine a fost făcută în joacă, la începutul anului 2008, ca un fel de auto – provocare: daca aș vrea să fac o colecție de rochii pe gustul meu, cum ar arăta aceasta? Colecția a fost croită și cusută de mine, fără să știu ce înseamnă croitorie, cu ajutorul tutorialelor de pe forumuri și a tiparelor gratuite din Burda, la o mașină casnică, veche, împrumutată. Piesele au fost probate și ajustate de mine, pe mine și fotografiate tot de mine, cu ajutorul unui trepied. A fost un adevarat “One Man Show” fără să stiu exact ce fac. La scurt timp după publicarea colecției pe blog am început să primesc comenzi, moment în care am hotărât sa înființez un SRL, profitând de reducerile primite de studenți la înființarea unei noi societăți comerciale.

Această primă colecție a fost produsă din țesături textile extra-reduse ca preț, cu diferite defecte, dintr-un depozit local, țesături pe care am ales sa le achiziționez din banii de buzunar din studenție. Pe lângă timp, am investit banii de buzunar primiți ca studentă, din ultimul an de facultate, în materiale. Fiecare nouă comandă aducea un plus în dezvoltare: într-o zi am luat o foarfecă profi de croit, apoi propria mașină casnică de cusut, apoi o masă potrivită ca înălțime, astfel încât să nu mai croiesc pe jos, pe covor; un manechin de croitorie și pas cu pas am reușit să adun toate cele necesare pentru o bună funcționare a activității. Acum sunt mândră de umerașele și de ambalajele noastre personalizate, deoarece am muncit mult pentru ele. Chiar și la schimbarea etichetelor textile se vede progresiv evoluția: primele comandate au fost cele mai înguste și ieftine posibil, după care am dezvoltat și identitatea de brand și după alți câțiva ani am reușit să triplăm dimensiunea acestora și să comandăm modele premium.

“Fata care alege să poarte o piesă Bobar, de fapt, se alege pe sine, dar un sine accesorizat şi colorat de minți creative, într-o atmosferă primitoare. Fetele nu doar taie şi cos țesături; ele, împreună cu echipa de la atelier, dovedesc eleganţă şi armonie atât în munca cu clientele – cele care doresc o rochie specială -, cât şi în colecțiile anuale ce le poarta numele” – de Dunia, scriitor.


Disponibile la atelier

Categoria “Disponibile la atelier” se referă la propunerile noastre de rochii, bluze și fuste, de zi, cocktail sau seară, gata de purtat / ready-to-wear / ready-to-ship, sustenabil realizate din materiale #deadstock. Colecțiile noastre actuale din atelier se pot vedea online accesând prima categorie din partea de sus, stanga, a paginii  a acestui website.

Produsele din această categorie se pot proba la atelierul nostru din Timișoara, cu programare în prealabil; acestea pot fi ajustate daca este necesar: strâmtat, scurtat etc. Ajustările sunt valabile și pentru comenzile online. Dupa fiecare comandă, noi vă contactăm pentru confirmare și comparăm mărimea rochiei comandate cu măsurile Dvs. În cazul în care produsul comandat necesită mici modificări, le realizăm cu mare drag și produsul va fi livrat în maxim 5 zile lucrătoare. Un contact direct este important pentru această procedură și poate fi realizat la alegere prin email, telefonic sau mesaje WhatsApp.

Cine sunt clienții Dvs? Ce produse aveți în portofoliu?

Suntem împotriva curentului fast fashion, tocmai prin activitatea pe care o realizam noi la atelier, adică opusul: slow fashion. Lucrăm modele de rochii la care doar dezvoltarea tiparului necesită minim 8 ore de muncă; gradarea tiparelor pe măsuri specifice fiecărei cliente este din nou o muncă pe care noi o facem manual, ca pe vremuri: cu centimetrul, liniarul, răbdare și dexteritate.

În țară, clientele noastre sunt doamne și domnișoare care caută o rochie diferită, specială, produsă în serie mică sau ajustată după preferințe; sunt viitoare mirese sau participante la evenimente speciale: baluri, spectacole, nunți, botezuri, banchete, lansari de carte, prezentari etc.

Colecțiile pe care le propunem sunt compuse din rochii, bluze, corsete și fuste. Nu producem pantaloni, nici haine bărbătești. Suntem norocoase să avem deja o clientelă foarte variată în Timișoara și relații foarte frumoase cu cliente pe care le respectam enorm și apreciem; doar cu susținere constantă și încredere reciprocă am reușit să creștem și să ajungem unde suntem acum. Avem cliente care se mândresc cu dulapul plin de piese Bobar, care poartă o rochie făcută de noi mulți ani la rând și asta ne aduce bucurie, ne motivează să navigăm mai departe, chiar și atunci când călătoria este cu obstacole.


Precomandă

În categoria “Precomandă” sunt piese vestimentare din colecțiile actuale sau din arhiva noastră, care nu sunt pe stoc, în atelier, dar care se pot reface pe mărimile standard folosite de noi sau personalizat, pe măsurile dorite (cu sau fără probă la atelier). Aceste produse se pot realiza în limita stocului nostru propriu de materiale #deadstock – adică materiale care nu au continuitate în fabricile de producție textilă. Prin această practică, reducem surplusul de materie primă nefolosită din industrie.

În urma precomenzii unui produs care nu este pe stoc, alege mărimea cea mai apropiată măsurilor tale sau menționează-le înainte de finalizare comandă, via email sau le poti oferi în momentul în care te contactăm pentru confirmarea comenzii. Astfel produsul va fi realizat special pentru tine, pe măsurile tale, însă te rugăm să ții cont de timpul necesar minim de producție oricărei rochii: 10 zile lucrătoare.

Unde produceți? Unde vindeți?

Producem exclusiv în atelierul nostru, care este în același timp și spațiul nostru de birouri și showroom cu ultimele colecții expuse. Faptul că avem producție proprie ne ajută mult la ajustări, astfel clienta pleacă de la atelier cu o rochie care îi vine așa cum își dorește: putem strâmta, scurta, ajusta orice rochie din atelier.

Rochiile se pot achiziționa online, prin site-ul nostru și direct din atelier.

Citește mai jos articolul despre noi apărut în numarul din noiembrie 2021 al revistei Business Magazine de la ZF – Ziarul Financiar.